Kus bílého pečiva namazaný směsí majonézy, junior salámu, brambor, celeru a hrášku? Klasický recept podle norem ČNS pro studenou kuchyni z roku 1976 je samozřejmě lehce komplikovanější, ale pro představu stačí. Pak se přidá šunkový salám, plátek vajíčka, sterilované okurky, eidam a kousek červené papriky. Tohle je zhruba představa chlebíčku, jak jej v různých variacích známe a jak jej přibližně s různými variacemi připravuje většina českých domácností. Z výživového hlediska to není ideální, ale jak z toho ven?
Nemusíme večer na Silvestra chroupat bio okurku, popíjet kombuchu a dodržet spánkový režim. Ale občerstvení můžeme vymyslet i jinak.
Chlebíček jde nahradit různými způsoby. Pojďme se na některé z nich podívat, třeba vás to inspiruje.
1. Volba pečiva
Vhodnější než bílá veka je celozrnné pečivo. Kdo chce udělat kompromis, může se podívat po vícezrnném s vyšším obsahem vlákniny. Zajímavou volbou mohou být i různé proteinové variace, jako je třeba večerní chlebík. Kdo chce naopak zajít ještě dále, jsou zde různé domácí LC verze, jako je třeba mandlovo-mozzarellový chleba, který můžete vytvarovat do libovolné formy (rohlíky, bulky).
2. Trochu jiné pomazánky
Na chlebíček můžete dát celou řadu pomazánek, nemusíte se držet jen osvědčené klasiky. Důležitá je i volba surovin – vybírejte kvalitní potraviny, což by mělo platit po celý rok. Pro přípravu nepoužívejte majonézu, nahraďte ji bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Při takové úpravě je i standardní česneková pomazánka se sýrem bezproblémovou volbou. Samozřejmě můžete zkusit i zaexperimentovat, třeba pomazánky z avokáda mají velmi zajímavou barvu a na stole se budou krásně vyjímat. Základem může být i červená řepa nebo mrkev.
3. Co nahoru
Kvalitní šunky, vejce, sýry a zelenina. Vykouzlete chlebíček s uzeným lososem, s pomazánkou z červené řepy, chlebíček insalata caprese se špetkou oregana a další.
4. Další tip: jednohubky
Místo rohlíku použijte zeleninu? Okurky nakrájené na plátky poslouží skvěle jako základ, na který dáte pomazánku a něco na dozdobení.
Okolo 30 % mužů a 15 % žen pije nad limity, které jsou doporučeny zdravotnickými organizacemi. V České republice je odhadem okolo 7 000 úmrtí ročně zapříčiněno užíváním alkoholu, čtvrtina se týká nehod (zdroj: medlicker.com).
U alkoholu je nutné se také zamyslet nad tím, zda se jedná o nárazovou nebo pravidelnou konzumaci. Pokud se podíváme na obecná doporučení spotřeby alkoholu, akceptovatelné množství vypadá přibližně takto:
Jednotka alkoholu
Jedna jednotka alkoholu představuje objemově 10 ml nebo hmotnostně 8 g čistého alkoholu.
Jeden a půl jednotky alkoholu je přibližně obsaženo v
Přepočítáme-li tedy uvedené hodnoty na konkrétní nápoje, vychází pak na denní spotřebu maximálně:
Uvedené hodnoty prosím nesčítejte.
Příklady jsou pouze orientační, různé druhy nápojů obsahují různé množství alkoholu. Pokud toto množství nárazově překročíte, nejde o tak velký problém jako při každodenní nadlimitní konzumaci. Pokud už plánujete sáhnout po alkoholu a řešíte hmotnost, můžete místo vína namíchat vinný střik a obecněji používat sušší typy. To platí i pro šumivé varianty, např. prosecco. Nezapomínejte ale i na dostatečný pitný režim. Správná hydratace může zmírnit případnou kocovinu, i když nezrychlí odbourávání alkoholu. Zdravá játra odbourávají přibližně jednotku alkoholu za hodinu.
Ať už oslavíte Nový rok jakkoliv, přeji kromě štěstí a zdraví i pevnou ruku při výběru pochutin, umírněnou konzumaci alkoholu a ráno bez následků. 😊
Autor: Ing. Lukáš Vrána
výživový specialista a školitel programu The 1:1 Diet