Silvestrovské jídlo: Thajské krevetové špízy
Všechny ty brambůrky, tyčinky a chlebíčky u Silvestra s Menšíkem s sebou přináší špetku nostalgie. Pocit těžkosti v břiše už ale taková hitparáda není. Je to přeci jen jednou za rok, tak ať se cítíme dobře a ať to stojí za to! Tyhle krevety po thajsku splňují vše, co by slavnostní jídlo mělo mít. Jsou lehké, svěží, ovoněné bylinkami a s omáčkou, která polechtá na jazyku. A co víc, můžete si je dopřát i vy, v našem programu (dle vašeho Kroku).
Doba přípravy: 12 minut
Doba vaření: 5 minut
Kalorie: 200 kcal na 2 porce
Pro 2 Krok programu
Ingredience
Krevetové špízy a salát z fazolových klíčků:
● 300 g oloupaných mražených syrových tygřích krevet
● 60 g fazolových klíčků
● ¼ malé okurky nakrájené na proužky
● 1 zelená nebo žlutá paprika na tenké plátky
● 3 jarní cibulky, nakrájené
● 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
Marináda a dresink:
● 1 červená chilli paprička, nakrájená na tenké plátky
● 1 lžička strouhaného čerstvého kořenového zázvoru
● 1 stroužek česneku
● 1 lžíce světlé sójové omáčky
● 2 lžíce nam pla (thajská rybí omáčka)
● šťáva z 1 limetky
● sladidlo dle chuti
Postup
- Smíchejte všechny ingredience na marinádu v malé misce.
- Krevety napíchněte na 4 špejle předem namočené ve vodě a položte je do grilovací pánve vyložené alobalem. Lehce potřete trochou marinády.
- Špízy z krevet opékejte na rozehřátém grilu 4–5 minut a v polovině je otočte, dokud nejsou celé růžové. Dobu tepelné úpravy nepřekračujte, aby nebyly suché. Měly by být šťavnaté.
- Do mísy dejte fazolové klíčky, okurku, zelenou nebo žlutou papriku, jarní cibulku a koriandr a smíchejte se zbývající marinádou.
- A je hotovo! Klíčkový salát se k horkým krevetovým špízům skvěle hodí. Vyzkoušíte?
Variace
Do salátu můžete přidat čínské zelí, ředkvičky nebo fenykl.
Líbí se vám recept na thajské krevety a jste hladoví po další inspiraci?
Tak mrkněte na naši stránku se všemi recepty nebo rovnou vyhledejte výživového poradce ve svém okolí a získejte jídelníček na míru.