V minulosti mělo jídlo jednoduchou funkci – utišit hlad, doplnit energii nutnou k životu a doplnit esenciální látky. V dnešní době se však přidává i několik jiných důvodů: jídlo může fungovat jako prostředek psychické úlevy, odměna, prostředek pro zvládání stresu nebo k potlačení nepříjemných myšlenek. „Tyto důvody pak vedou k tomu, že jídla konzumujeme více, než je potřeba, obzvláště pak ve formě cukrů. Výsledkem je nadváha a různé zdravotní problémy,“ vysvětluje Ing. Lukáš Vrána, výživový poradce a školitel programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan.
Hlavním „viníkem“ je dopamin, který je nazýván "hormonem štěstí". „Způsobuje vznik příjemných pocitů buď v reakci na různé události či aktivity nebo vlivem požití jistých látek vč. drog, ale i cukru,“ upozorňuje Lukáš Vrána. V odezvě na konzumaci cukru dochází v mozku v části zvané striatum k uvolnění molekul dopaminu. Závislost je dávána do souvislosti právě s touhou jedince po příjemných pocitech navozených dopaminem. Lze tedy říci, že hrozí závislost na cukru srovnatelná s drogovou závislostí
Snižování příjmu cukru má jasné zdravotní výhody. Někdy se ale při snaze omezit jeho konzumaci mohou objevit negativní vedlejší účinky včetně bolestí hlavy, únavy nebo změny nálady, které jsou obvykle dočasné. Vzdání se cukru tedy může přinést nepříjemné pocity, jak duševní, tak tělesné, a proto může být pro některé lidi velmi těžké změnu stravy dodržet.
Pokud chcete dlouhodobě snížit příjem cukru ve své stravě, musíte se dostat přes oněch prvních několik náročných dnů nebo i týdnů. I když cukr v adekvátním množství není sám o sobě špatný, měl by se konzumovat s mírou. Zároveň je nutné podotknout, že cukr není nutný a že jej máme v současné stravě nadbytek.
1. Přestaňte nakupovat sladkosti
Jednoduché pravidlo říká, že co nemáte doma, to nemůžete sníst. Myslete na to už při nákupu.
2. Volte zdravé varianty sladkostí
Hořká čokoláda, ovoce, ořechy – všechny tyto potraviny jsou lepší než sladké pečivo, zákusky nebo jiné sladkosti.
3. Vyřaďte sladké nápoje
Místo limonád pijte čaje nebo vodu. Obohatit si ji můžete třeba o citrón, mátu nebo jiná ochucovadla. Přestaňte sladit kávu a čaj (což může být zpočátku těžké) – nemusíte ukončit slazení nárazově, ale množství cukru postupně snižujte.
4. Omezte vysoce zpracované potravinářské produkty (UZPP)
Látky, které tyto potraviny obsahují, jim dodávají trvanlivost a také barvu a chuť, které uměle podporují vaši chuť na sladké a další nezdravé jídlo.
UZPP často obsahují vysoké množství cukru nebo jiných energetických sladidel. Koncentrace energie je také vyšší než u přirozených potravin.
5. Mějte pod kontrolou množství bílkovin
Deficit bílkovin často vede k pocitu hladu a nutnosti jíst další potraviny, zkontrolujte přijímané množství (cca 1 g bílkovin na 1 kg hmotnosti pro běžného člověka, u sportovců pak více).
6. Všímejte si, zda náhodou stres neřešíte jídlem
Pokud zjistíte, že stresové situace „zajídáte“, zamyslete se, jak tyto situace odstranit či zredukovat. „Zajídání“ pak zkuste nahradit jinou zdravější variantou – např. dýchací techniky, procházka, ad.
7. Čtěte etikety potravin
Sledujte nutriční informace namísto reklam, vyberte si vhodné potraviny, které budete používat.
8. Žijte zdravě
Zdravý životní styl není jen o jídle, ale i o psychické pohodě, pohybu a dostatku spánku. Mějte svůj život pod kontrolou.
9. Ve dvou se to lépe táhne
Pokud máte problémy s motivací, najděte si někoho, s kým se budete vzájemně podporovat. Volbou může být i výživový poradce.
10. Převezměte odpovědnost
Asi nejtěžší věcí je si přiznat, že každý je odpovědný za to, jak se stravuje. Změna je v hlavě a je pouze na vás, zda nová pravidla dodržíte. Klidně si najděte odbornou pomoc a podporu, vše je pak snazší. Kvalifikovaní výživoví poradci vám mohou cestu hodně ulehčit – najít si můžete poradce ve svém okolí přímo na našem webu. Vyzkoušet můžete i naši BMI kalkulačku.