Každému je asi jasné, že řada běžných jídel není vhodná pro redukci hmotnosti. Nemusí to být dáno kvalitou surovin, ale spíše celkovou skladbou porce. Pokud se běžně stravujete v rychlých občerstvení a dáváte přednost „hotovkám“, pak je i pravděpodobnější výskyt nadváhy. U situace, kdy chce mít někdo svoji hmotnost pod kontrolou anebo dokonce snížit, je pak výběr ještě obtížnější.
Porovnat si tak můžeme produkt The 1:1 Diet z nově uvedené řady Hotových jídel – Kuře na kari s rýží. Ve srovnání se standardní verzí má asi jednu čtvrtinu kalorií, pětinu tuku, méně než jednu pětinu sacharidů a méně než polovinu cukrů. Hotové jídlo - Kuře na kari s rýží má překvapivě téměř stejné množství vlákniny, a to navzdory nižší celkové energii. Standardní kari obsahuje více bílkovin, ale na druhou stranu The 1:1 Diet Kuřecí na kari s rýží má mnohem vyšší „procento“ bílkovin (35% bílkovin oproti 24%) a poloviční obsah soli (v ČR je používání soli vysoce nad doporučenou hodnotou 5 g / den).
Velkou výhodou Hotových jídel The 1:1 Diet je také rychlost přípravy – za méně než 5 minut už můžete jíst chutné jídlo. Rychlost a jednoduchost přípravy je i jednou z klíčových podmínek pro úspěšné držení jakékoliv diety – čím jednodušší je příprava, tím vyšší je pravděpodobnost, že u postupu zůstanete a dodržíte jej až do konce.
Už naše babičky upravovaly různé typy jídel sterilováním - asi si vybavíte sklenice, ve kterých bylo možné skladovat maso, zelí a další potraviny. Sáček je vlastně moderním nástupcem. Jídlo se připravuje za zvýšených hygienických standardů, důležité je také po celou dobu přípravy až do uzavření sáčku držet vysokou teplotu pokrmu (obvykle vyšší než 70 stupňů). Sáček se nakonec hermeticky uzavře a poté dojde na sterilování (zahřátí a zchlazení produktu).
Podstatným faktorem pro rozhodování je také cena. Řadu lidí odradí vysoká cena speciálních výrobků v porovnání s alternativou z běžné stravy. Zde máme dobrou zprávu – The 1:1 Diet Kuřecí na kari s rýží je levnější než běžné jídlo (139,-), a to při zachování parametrů důležitých pro redukci hmotnosti (nižší energetická hodnota, menší množství sacharidů i cukrů, vysoké procento vlákniny a bílkovin).
Pokud si berete kari jako jídlo s sebou v některém rychlém občerstvení, může celková energie přesáhnout i 1000 kcal. Alternativou je doma připravované jídlo, kde můžete ovlivnit skladbu, suroviny i přípravu. Výhodou Hotových jídel The 1:1 Diet stále zůstává rychlost přípravy.
Hotová jídla The 1:1 Diet byla připravena s ohledem na racionální a vyváženou stravu. Tomu ale odpovídá nejen množství energie v porci. Pokud bychom neřešili poměry mezi makroživinami (bílkoviny / sacharidy / tuky), můžeme si třeba od běžně dostupné hotovky vzít jen polovinu nebo čtvrtinu porce. Energeticky se tak můžeme dostat na podobné hodnoty, co ale rozhodně nebude sedět, je množství jednotlivých makroživin – tedy zejména vysoký obsah bílkovin a snížený obsah sacharidů a tuků. A právě adekvátní množství bílkovin je klíčové pro udržení pocitu sytosti. Pokud ubíráme energii, mělo by se tak dít zejména na úkor sacharidů a nebo tuků. Nelze tedy zkonzumovat pouze ¼ jídla a očekávat stejné zasycení jako od jídla, které je již připravováno s ohledem na nízký obsah energie. Pro srovnání, bílkoviny tvoří v Hotových jídlech The 1:1 Diet přibližně 35%.
Autor: Ing. Lukáš Vrána
Výživový specialista a školitel programu The 1:1 Diet